Kokosanki jaglane — idealny deser na lato!
Kokosanki jaglane to popularny deser, który składa się z wiórek i kaszy jaglanej. Są one lekkie i delikatne, a także bardzo smaczne.
Zazwyczaj podaje się je na zimno, często z dodatkiem owoców, takich jak truskawki lub banany. Są idealnym wyborem na lato, ponieważ są orzeźwiające i nie zawierają tłuszczu. Kokosanki jaglane są zdrowym i pożywnym deserem, który jest idealny dla wszystkich, którzy lubią słodkie smakołyki.
Kokosanki jaglane — składniki
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki powideł śliwkowych domowej roboty
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przekładamy na gęste sitko i płuczemy pod wodą kilka minut. Przesypujemy do garnka, zalewamy wodą ok. 2 cm ponad powierzchnię kaszy i gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i łączymy z resztą składników. Formujemy niewielkie kulki i rozpłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 40 minut.
Sprawdź także przepisy na inne, pyszne desery!