Pulpeciki ryżowo szpinakowe
Szpinak staramy się jeść przynajmniej raz w tygodniu. Posiada dużo żelaza i witaminy A, B1, B2, C. Pamiętajmy jednak, że zawiera kwas szczawiowy i żeby go zneutralizować dodajemy do szpinaku produkty bogate w wapń np. ser biały. Szpinak powinien pojawić się w diecie dziecka już po 6 miesiącu.
Składniki
200 g mrożonego szpinaku
100 g ryżu
100 g białego sera
2 jajka
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
łyżka masła
sól
Pieprz
Oregano
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnie i odparowujemy aż będzie suchy. Następnie dodajemy łyżkę masła, przyprawy i chwilę smażymy. Ugotowany ryż łączymy ze szpinakiem, dodajemy jajka i rozkruszony ser biały. Wszystko dokładnie mieszamy i mokrymi dłońmi formujemy pulpeciki. Gotujemy 15 min na parze. Świetnie nadają się dla dzieci karmionych metodą Blw.