Brownie jaglane — zdrowy deser dla najmłodszych
Kasza jaglana sprawdza się jako jeden z pierwszych posiłków w diecie dziecka. Jest wolna od glutenu, dlatego może być podawana już w szóstym-siódmym miesiącu życia dzieci karmionych piersią. Małym dzieciom można ugotować z kaszy kleik lub przepyszne brownie jaglane, którym się dzisiaj zajmiemy!
Jest niezastąpiona przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Dzięki temu, że usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, można liczyć, że pozwoli szybciej pozbyć się śluzu, a wraz z nim kaszlu czy kataru. Zmniejsza łaknienie na słodycze. Za sprawą rzadko występującej w produktach spożywczych krzemionki poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Składniki
- 130 g suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 2 jajka
- 60 g roztopionego masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Blachę 20 × 20 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej zblendowaną masę. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, kroimy brownie jaglane na niewielkie kawałki.
Sprawdź także przepisy inne desery dla najmłodszych!
Witam czy środek ma konsystencję musi upieczeniu czy raczej jest suchy ?:-)
Miało być „musu po upieczeniu” 🙂
Ciasto jest wilgotne w środku 🙂
Co można dodać zamiast jajka?
Nie trzeba dodawać jajka wystarczy zmniejszyć troszkę ilość mąki.
Ale w przepisie nie ma mąki. A co zamiast jogurtu? Może zamiast jajka i jogurtu banana?
Przepraszam pomyliłam przepisy 😀 Tak oczywiście zamiast jajka banan. Jogurt pominąć.
A zamiast kakao można karob?
Jasne 🙂