Zupa krem z dyni — przepis dla leniwych
Zupa krem z dyni to wspaniałe jesienne danie, które sprawdzi się w każdej kuchni i zasmakuje każdemu. Zrób je więc sama i przekonaj się!
Zupa krem z dyni – składniki:
- 1 kg dyni Hokkaido
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 250 ml mleczka kokosowego
- 1,5 szklanki ciepłego bulionu warzywnego
- 2 cm świeżego startego imbiru
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Na początek dynię razem ze skórą kroimy na ok. 5 cm paski. Później obieramy ziemniaki ze skóry i kroimy na ćwiartki. Następnie obieramy czosnek z łupiny, a cebulę kroimy na mniejsze cząstki. Wszystkie warzywa umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potem polewamy delikatnie olejem i solimy. Następnie pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Przestygniętą dynie obieramy ze skóry i wrzucamy do blendera z resztą warzyw. Zalewamy bulionem, dolewamy mleczko i przyprawiamy. Na koniec blendujemy na krem.
Sprawdź inne nasze przepisy na pyszne obiady dla dzieci!