Placuszki truskawkowe z syropem orkiszowym
Wstyd się przyznać, ale nie miałam pojęcia o istnieniu syropu orkiszowego. Szkoda, bo jest o wiele tańszy od miodu, a ma również wiele wartości odżywczych. Syrop konsystencją i smakiem przypomina miód, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, wypieków a nawet jako marynata do mięsa.
Składniki
200 g truskawek
0,5 szklanki mleka lub szklanka jogurtu naturalnego
5 łyżek mąki pszennej
2 jajka
łyżka oleju kokosowego
syrop orkiszowy http://biosklep.com.pl/pl/p/Syrop-Orkiszowy-BIO-350-g-Bio-Planet/5437
Sposób przygotowania
Połowę truskawek blendujemy z olejem kokosowym , a druga połowę kroimy w plasterki. Mleko, jajka i mąkę miksujemy. Do masy dodajemy zblendowane truskawki i jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu dokładamy truskawki pokrojone w plasterki i delikatnie mieszamy . Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub rzepakowy. Ciasto nakładamy łyżką formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki polewamy syropem lub innym zdrowym słodem.
Świetny przepis! Pyszne te placuszki. Czy ten sklep jest również gdzieś stacjonarnie czy tylko przez internet można zamówić produkty?? Szukam od pewnego czasu syropu orkiszowego i nie mogę znalezc 🙁
PYCHOTA!!!!