Placuszki truskawkowe z syropem orkiszowym

Placuszki truskawkowe z syropem orkiszowym

Wstyd się przyznać, ale nie miałam pojęcia o istnieniu syropu orkiszowego. Szkoda, bo jest o wiele tańszy od miodu, a ma również wiele wartości odżywczych.  Syrop konsystencją i smakiem przypomina miód, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, wypieków a nawet jako marynata do mięsa.

 

Składniki

200 g truskawek

0,5 szklanki mleka lub szklanka jogurtu naturalnego

5 łyżek mąki pszennej

2 jajka

łyżka oleju kokosowego

syrop orkiszowy http://biosklep.com.pl/pl/p/Syrop-Orkiszowy-BIO-350-g-Bio-Planet/5437

Sposób przygotowania

Połowę truskawek blendujemy z olejem kokosowym , a druga połowę kroimy w plasterki. Mleko, jajka i mąkę miksujemy. Do masy dodajemy zblendowane truskawki i jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu dokładamy truskawki pokrojone w plasterki i delikatnie mieszamy . Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub rzepakowy. Ciasto nakładamy łyżką formując placuszki.  Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki polewamy syropem lub innym zdrowym słodem.

 



2 komentarze “Placuszki truskawkowe z syropem orkiszowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *