Serowe knedle z truskawkami
Knedle możemy nadziewać różnymi owocami, najlepiej oczywiście sezonowymi. Ja podałam je z jogurtem naturalnym, ale dobrze też smakują ze smażoną bułką tartą, posypane cukrem lub cynamonem.
Składniki
500 g sera białego
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
truskawki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki oprócz truskawek zagniatamy na gładkie nie lepiące się ciasto. Następnie robimy z niego duży wałek i dzielimy na równe porcje. Z każdej porcji formujemy placuszek, nakładamy truskawkę i zlepiamy formując kulkę. Zagotowujemy wodę i delikatnie solimy. Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe! 😉
Czym ewentualnie można zastąpić ser? Niestety nie mieszkam w Polsce i nie mam dostępu do sera białego