Biszkopty szpinakowe
Ciężko spotkać w sklepie biszkopty z dobrym składem bez tony polepszaczy. Te domowe przygotowuje się bardzo szybko, a przy okazji możemy przemycić bardzo zdrowy szpinak. Biszkopty nadają się dla dzieci poniżej 12 miesiąca pod warunkiem, że nie dodamy miodu.
Składniki
3 jajka
2 łyżki
miodu
duża łyżka mąki ziemniaczanej
2 duże łyżki mąki pszennej
100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
Sposób przygotowania
Szpinak wrzucamy na suchą patelnie i smażymy, aż odparuje całą wodę(szpinak musi być suchy). Zostawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy dokładnie z miodem i powoli cały czas miksując wlewamy do ubitych białek. Następnie wsypujemy przesiane przez sito mąki i jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na blachę i pieczemy ok 20 minut.