Różowe pierogi ze szpinkiem
Tradycyjne dania wcale nie muszą być nudne. Szczególnie dla naszych dzieci warto czasami coś powymyślać 🙂
Składniki
Farsz
450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
200 g sera białego twarogowego
ząbek czosnku
łyżka masła
sól
pieprz
Ciasto
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżki oleju
125 ml soku z buraka
125 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania
Farsz
Rozmrożony szpinak przekładamy na patelnie. Dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, masło i smażymy. Na końcu dodajemy biały rozdrobniony ser i przyprawiamy do smaku.
Ciasto
Składniki na ciasto mieszamy, przekładamy na stolnice i wyrabiamy kilka minut. W razie konieczności dodajemy mąkę lub wodę, w zależności od konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka. Farsz nakładamy łyżeczką i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy po kilkanaście pierogów. Kiedy pierogi wypłyną czekamy,aż jeszcze raz się zagotują i wykładamy na talerz. Smacznego 😉