Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Ciecierzyca to bogactwo witamin i składników odżywczych. Dzieci nie jedzące mięsa lub uprawiające sport powinny uzupełniać żelazo i białko jedząc właśnie m.in. ciecierzyce. Doskonale sprawdza się przy anemii, łagodzi bóle głowy, wzmacnia odporność, pomaga zwalczać kaszel i podrażnienie górnych dróg oddechowych. Przy zakupie ciecierzycy należy zwrócić uwagę, aby wybierać nasiona bez dziurek, które mogą świadczyć o obecności szkodników.

60 g suchej ciecierzycy
średnia marchewka
mała cebula
400 ml wody
domowa Wegeta
łyżeczka masła

Sposób przygotowania
Ciecierzyce zalewamy na noc wodą. Po tym czasie płuczemy nasiona i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę. Zalewamy wszystko wodą, przyprawiamy i gotujemy ok 25 min. Na końcu dodajemy masło i blendujemy.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *