Szyszki
Wspomnienie ze szkolnego sklepiku tylko w wersji o wiele zdrowszej. Przepis nie nadaje się dla dzieci poniżej 12 miesiąca ze względu ma małe kawałki kaszy ekspandowanej.
Składniki
100 g kaszy jaglanej ekspandowanej
200 g daktyli suszonych
100 g masła
łyżeczka kakao
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego – niekoniecznie, chociaż daje fajny posmak
Sposób przygotowania
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 min. Jagły przesypujemy do miski. Masło podgrzewamy w rondelku razem z olejem kokosowym do czasu, aż wszystko będzie płynne. Daktyle dokładnie odciskamy z wody i blendujemy na gładką masę z łyżeczką kakao. Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą i zalewamy jagły. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy kuleczki. Szyszki odstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego 🙂