Rogaliki

Rogaliki

11.11. – najsłodsze święto w Poznaniu i niektórych częściach wielkopolski. Rogale są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Św. Marcina i to właśnie one (poza Świętem Niepodległości) kojarzą się z tym dniem.

Jestem ciekawa ilu z Was świętuje podwójnie 11.11.? ? Poznań i okolice ? do góry.

Przepis na 24 rogaliki.

600 g mąki
50 g drożdży
250 ml śmietany 18%
kostka masła
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
2 żółtka (białka zostawiamy do przesmarowania rogalików)
powidła

Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, cukier, żółtka, pokrojone masło i drożdże ze śmietaną. Całość ugniatamy na gładką masę.
Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i kroimy na 8 kawałków (jak pizze). Na dolną krawędź nakładamy ulubione nadzienie i zwijamy.
Smarujemy rogaliki białkiem z jajek.

Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach aż się zarumienią.
Upieczone oprószamy cukrem pudrem

Smacznego?

Spróbuj innych naszych przepisów na słodkości:

Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasto z jabłkami i orzechami
Kolorowa pianka



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *