Rogaliki

Rogaliki

11.11. – najsłodsze święto w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski. Rogaliki są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Św. Marcina i to właśnie one (poza Świętem Niepodległości) kojarzą się z tym dniem.

Jestem ciekawa, ilu z Was świętuje podwójnie 11.11.? Poznań i okolice ? Do dzieła!

Przepis na 24 rogaliki

  • 600 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 250 ml śmietany 18%
  • kostka masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 żółtka (białka zostawiamy do przesmarowania rogalików)
  • powidła

Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, cukier, żółtka, pokrojone masło i drożdże ze śmietaną. Całość ugniatamy na gładką masę.
Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i kroimy na 8 kawałków (jak pizze). Na dolną krawędź nakładamy ulubione nadzienie i zwijamy.
Smarujemy rogaliki białkiem z jajek.

Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach aż się zarumienią.
Upieczone oprószamy cukrem pudrem

Smacznego!

Spróbuj innych naszych przepisów na słodkości:

Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasto z jabłkami i orzechami
Kolorowa pianka



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *