Płatki śniadaniowe a’la nesquik
Półki sklepowe uginają się od niezdrowych płatków śniadaniowych dla dzieci. Niektóre z nich mają w sobie aż 7 łyżeczek cukru na 100g. Czyli już na śniadanie serwujemy dziecku danie, które przekracza normę spożywanego cukru w ciągu dnia. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka cukru dla dziecka to 3 łyżeczki. Dlatego, albo odstawiamy niezdrowe płatki, albo przygotowujemy je w wersji domowej 🙂
Składniki
100g płatków owsianych zmielonych na mąkę
łyżeczka mąki migdałowej
łyżka kakao
4 łyżki masła orzechowego
zdrowy słód (miód, ksylitol, syrop z daktyli)
mleko
Sposób prygotowania
Wszystkie składniki oprócz mleka łączymy ze sobą. Ciasto musi być kleiste, żeby swobodnie można było formować małe kuleczki. W razie zbyt kruchej konsystencji dodajemy mleka. Dosładzamy według uznania. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego uformowane kuleczki. Pieczemy 10 min w 200 stopniach.