Muffinki dyniowe – przepis na zdrowe babeczki!

Muffinki dyniowe –  przepis na zdrowe babeczki!

Muffinki dyniowe to smaczna i zdrowa alternatywa dla sklepowych wypieków. Jeżeli chcesz wprowadzić nieco więcej warzyw do diety swojego dziecka, to dynia jest dobrym startem!

Muffinki dyniowe — składniki

  • 400 g pure z dyni hokkaido
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g daktyli lub 100 g cukru
  • łyżka miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki oprócz daktyli miksujemy ze sobą. Daktyle kroimy na małe kawałeczki, dosypujemy do ciasta i mieszamy łyżką. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy 12 foremek na muffinki i łyżką rozkładamy ciasto. Pieczemy 30 minut. Polewa do muffinek to rozpuszczona gorzka czekolada. Nasze muffinki są gotowe!

Sprawdź także inne przepisy na zdrowe desery dla najmłodszych!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *