Muffinki dyniowe – przepis na zdrowe babeczki!
Muffinki dyniowe to smaczna i zdrowa alternatywa dla sklepowych wypieków. Jeżeli chcesz wprowadzić nieco więcej warzyw do diety swojego dziecka, to dynia jest dobrym startem!
Muffinki dyniowe — składniki
- 400 g pure z dyni hokkaido
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g daktyli lub 100 g cukru
- łyżka miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki oprócz daktyli miksujemy ze sobą. Daktyle kroimy na małe kawałeczki, dosypujemy do ciasta i mieszamy łyżką. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy 12 foremek na muffinki i łyżką rozkładamy ciasto. Pieczemy 30 minut. Polewa do muffinek to rozpuszczona gorzka czekolada. Nasze muffinki są gotowe!
Sprawdź także inne przepisy na zdrowe desery dla najmłodszych!