Mini calzone — jak zrobić je w domu?

Mini calzone — jak zrobić je w domu?

Mini calzone możemy podawać z dowolnymi sosami i wypełniać za każdym razem innym farszem. Taka przekąska na pewno przypadnie do gustu wszystkim, nie tylko dzieciom 🙂

Mini calzone — składniki

Ciasto

  • 0,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Mini calzone – farsz

  • mała cebula
  • mała cukinia
  • 5 niewielkich pieczarek
  • 3 łyżki kukurydzy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy kilka minut. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Cukinię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w małą kostkę. Pieczarki możemy zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Smażymy tak długo, aż zmięknie cukinia. Następnie dodajemy koncentrat i wszystkie przyprawy. Na końcu dorzucamy kukurydzę i starty żółty ser. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka. Farsz nakładamy na środek i zlepiamy boki. Procedura ta sama co przy zwykłych pierogach 🙂 Gotowe calzone układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut.

Sprawdź także inne przepisy na pyszne obiady dla najmłodszych!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *