Kotleciki ziemniaczane z warzywami
Bardzo proste w przygotowaniu. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Są tak neutralne, że każdemu przypadną do gustu. Dobrze smakują z sosem pieczarkowym.
Składniki
1 kg ziemniaków
mieszanka warzywna 450 g(brokuły, kalafior, marchew)
cebula
3 łyżki startego sera żółtego
2 jajka
bułka tarta
Sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Ziemniaki solimy i gotujemy, możemy użyć ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Kiedy cebula zrobi się szklista dodajemy warzywa i przyprawiamy. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Ziemniaki i warzywa odstawiamy do przestygnięcia. Następnie łączymy wszystko razem, póki nie dodaliśmy surowych jajek próbujemy czy odpowiada nam smak i doprawiamy po swojemu. Na końcu wbijamy jajka, dodajemy ser żółty i mieszamy. Formujemy małe kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy chwilę z obu stron. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 200 stopniach 10 minut.