Kotleciki z kalafiora
Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, które niekoniecznie smakuje wszystkim dzieciom. Jednak nie warto z niego rezygnować ze względu na ilość witamin i działanie przeciwnowotworowe. Takie kotleciki podane z sosem koperkowym i dowolną kaszą spokojnie zastąpią mięsny posiłek. Do tego góra warzyw i mamy pyszny, zdrowy obiad 🙂
Składniki
1/2 kalafiora surowego
100 g kaszy jaglanej
2 jajka
pęczek koperku
1/2 szklanki bułki tartej lub bułki tartej bezglutenowej
cebula
3 niewielkie ząbki czosnku
100 g rozpuszczonego masła
sól, pieprz, curry
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Kalafiora obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i doprawiamy do smaku. Formujemy niewielkie kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min na ostatnim poziomie piekarnika w 180 stopniach.
Czy tutaj cały czas jest mowa o kalafiorze surowym?
Czym mogę zastąpić masło?
Tak dodajemy surowy kalafior. Masło można zastąpić innym tłuszczem np olejem kokosowym bezwonnym lub olejem rzepakowym