Kotleciki jaglane z mięsem

Kotleciki jaglane z mięsem

Z przepisu wychodzi ok. 20 kotlecików. W ten sposób przygotowane kotleciki jaglane możemy swobodnie zamrozić i wykorzystać do innego obiadu np. sosu do spaghetti: kartonik pomidorów, sól, pieprz, łyżka masła, dowolne zioła, rozdrobniony kotlecik. Wszystko razem gotujemy i gotowe 😉

Kotleciki jaglane z mięsem — składniki

  • 400 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • jajko
  • cebula posiekana w małą kostkę
  • 5 łyżek bułki tartej lub otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka domowej wegety
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Mokrymi dłońmi formujemy małe kotleciki i gotujemy na parze ok 30 minut. Konsystencja może być nieco luźna, ale wtedy kotleciki będą delikatniejsze. Jak ktoś woli bardziej zbite, dodajemy więcej bułki tartej lub otrębów.

Sos do pulpetów to domowy przecier z łyżką masła i dowolnymi przyprawami.

Sprawdź inne nasze pomysły na pyszne i zdrowe obiady dla dzieci!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *