Kluseczki z jarmużem

Kluseczki z jarmużem

Takie kluseczki możemy podawać z dowolnym sosem lub dodać do zupy zamiast makaronu. Jarmuż możemy zastąpić świeżym szpinakiem i zrobić kluseczki szpinakowe 🙂

Składniki
2 garście jarmużu same liście
2 jajka
0,5 małej cebuli
ząbek czosnku
3-4 łyżki mąki pszennej
łyżeczka soli himalajskiej
szczypta pieprzu

Sposób przygotowania
Jarmuż i cebulę siekamy bardzo drobno. Czosnek przeciskamy przez praske. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Ciasto musi być dosyć gęste. Przyprawiamy do smaku. Dwiema małymi łyżeczkami formujemy kluseczki i wrzucamy na lekko osoloną, gotującą się wodę. Kluseczki gotujemy chwilę po wypłynięciu na powierzchnię wody. Świetnie smakują również odsmażane.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *