Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Najzdrowsze jedzenie to takie, które sami możemy przygotować w domu z pewnych sprawdzonych produktów. Jogurt naturalny jest doskonałą bazą do wielu posiłków. Jest dobrze przyswajalny przez dzieci, korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego. Można go podawać już od 7 miesiąca, ponieważ jest lepiej tolerowany niż mleko. Posiada w składzie probiotyki, które ograniczają rozwój bakterii chorobotwórczych, wirusów i grzybów.
Jogurt zrobiony w domu ma szczególnie wiele zalet:
– jest tani jak barszcz – 1L jogurtu ok 3zł
– ma wyjątkowy smak
– przygotowanie go jest szybkie i proste
– ma dobry skład
– mamy pewność, że jest świeży

Składniki
1 l mleka pasteryzowanego , tylko nie UHT
6 łyżek jogurtu naturalnego z dobrym składem (mleko i kultury bakterii)
Jak ktoś jest bardziej ambitny, polecam kupić same kultury bakterii jogurtowych, są dostępne w sklepach internetowych.

Przygotowanie
Mleko z jogurtem podgrzewamy do temperatury ok 50 stopni. Kto nie posiada termometra musi użyć swojego czystego palca 🙂 kiedy mleko zacznie delikatnie parzyć to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Mleko przelewamy do czystych słoików, szczelnie zamykamy, owijamy ręcznikiem lub kocem i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Każdą następną porcje zaszczepiamy bakteriami z naszego jogurtu. Smacznego 😉



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *