Gorąca czekolada — zrób ją sama!

Gorąca czekolada — zrób ją sama!

Gorzka, ciemna czekolada jest najzdrowsza ze wszystkich czekolad. Nie tylko dobrze smakuje i poprawia nastrój, ale działa też antynowotworowo, chroni naszą pamięć i opóźnia starzenie. Im bardziej gorzka czekolada, tym więcej antyoksydantów. Gorąca czekolada wpływa również pozytywnie na pamięć. Najnowsze badania pokazały, że hamuje rozwój demencji i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera.

Czekolada jest bogata we flawonoidy, czyli związki flawonowe, które zwiększają przepływ krwi w mózgu i tym samym hamuje utratę pamięci. Związki flawonowe działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwrakowo. Te same flawonoidy obniżają też cholesterol i chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Szczególnie w czasie opalania.

Gorąca czekolada — składniki

  • 50 g gorzkiej czekolady min 70% kakao
  • szklanka mleka krowiego lub kokosowego

Sposób przygotowania

Mleko zagotowujemy w rondelku i wyłączamy gaz. Czekoladę siekamy nożem na małe kawałki i przesypujemy do gorącego mleka. Mieszamy trzepaczką/rózgą aż czekolada się rozpuści.

Sprawdź inne przepisy na przepyszne desery. Masz ochotę na naleśniki na słodko? Może skusisz się na doskonałe sosy do naleśników na słodko!

Źródło



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *