Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Gorzka, ciemna czekolada jest najzdrowsza ze wszystkich czekolad. Nie tylko dobrze smakuje i poprawia nastrój, ale działa też antynowotworowo, chroni naszą pamięć i opóźnia starzenie. Im bardziej gorzka czekolada, tym więcej antyoksydantów. Czekolada wpływa również pozytywnie na pamięć. Najnowsze badania pokazały, że hamuje rozwój demencji i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Czekolada jest bogata we flawonoidy czyli związki flawonowe, które zwiększają przepływ krwi w mózgu i tym samym hamuje utratę pamięci. Związki flawonowe działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwrakowo.Te same flawonoidy obniżają też cholesterol i chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Szczególnie w czasie opalania.

Składniki
50 g gorzkiej czekolady min 70% kakao
szklanka mleka krowiego lub kokosowego

Sposób przygotowania
Mleko zagotowujemy w rondelku i wyłączamy gaz. Czekoladę siekamy nożem na małe kawałki i przesypujemy do gorącego mleka. Mieszamy trzepaczką/rózgą aż czekolada się rozpuści.

źródło
http://natemat.pl/57705,jedz-gorzka-czekolade-codziennie-zachowasz-zdrowie-i-mlodosc



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *