Gorąca czekolada — zrób ją sama!
Gorzka, ciemna czekolada jest najzdrowsza ze wszystkich czekolad. Nie tylko dobrze smakuje i poprawia nastrój, ale działa też antynowotworowo, chroni naszą pamięć i opóźnia starzenie. Im bardziej gorzka czekolada, tym więcej antyoksydantów. Gorąca czekolada wpływa również pozytywnie na pamięć. Najnowsze badania pokazały, że hamuje rozwój demencji i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera.
Czekolada jest bogata we flawonoidy, czyli związki flawonowe, które zwiększają przepływ krwi w mózgu i tym samym hamuje utratę pamięci. Związki flawonowe działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwrakowo. Te same flawonoidy obniżają też cholesterol i chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Szczególnie w czasie opalania.
Gorąca czekolada — składniki
- 50 g gorzkiej czekolady min 70% kakao
- szklanka mleka krowiego lub kokosowego
Sposób przygotowania
Mleko zagotowujemy w rondelku i wyłączamy gaz. Czekoladę siekamy nożem na małe kawałki i przesypujemy do gorącego mleka. Mieszamy trzepaczką/rózgą aż czekolada się rozpuści.
Sprawdź inne przepisy na przepyszne desery. Masz ochotę na naleśniki na słodko? Może skusisz się na doskonałe sosy do naleśników na słodko!