Ciasto francuskie na słodko a’la cini minis
Ciasto francuskie na słodko to pyszny i prosty w przygotowaniu deser, który cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników słodkich smakołyków. Jest ono cienkie i chrupiące, a także bardzo delikatne w smaku.
Można je podawać na wiele sposobów, na przykład z dodatkiem kremu, owoców lub czekolady. W naszym przepisie zastąpi ono popularne płatki śniadaniowe. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu każdy może cieszyć się smakiem tego wyjątkowego deseru. Ciasto francuskie jest więc doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy lubią słodkie przekąski.
Składniki na ciasto francuskie na słodko:
- ciasto francuskie z dobrym składem
- jajko
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru lub ksylitolu
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie rozwijamy z rolki i razem z papierem przekładamy na blachę. Jajko roztrzepujemy i smarujemy całą powierzchnie ciasta. Posypujemy równomiernie cynamonem i cukrem. Ciasto kroimy w małe kwadraciki. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i pieczemy 15 minut. Jako że „płatki” nie będą tak kruche, jak oryginalne, polecam jeść je z jogurtem naturalnym lub na sucho.