Pasta z zielonego groszku — pomysł na śniadanie!
Pasta z zielonego groszku jest uważana za zdrową i pożywną potrawę. To właśnie dlatego cieszy się coraz większą popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Co więcej, groszek jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B, witamina C, żelazo, fosfor i potas.
Dzięki tym składnikom odżywczym pasta z zielonego groszku jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Można ją przygotować na wiele sposobów, na przykład z dodatkiem czosnku, pietruszki i masła.
Składniki
- szklanka zielonego groszku z puszki
- ząbek czosnku
- łyżka miękkiego masła
- pęczek posiekanej pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Groszek przelewamy na sitku zimną wodą i rozcieramy widelcem. Następnie, posiekaną pietruszkę łączymy z masłem, cytryną i resztą składników. Doprawiamy solą, pieprzem oraz drobno startym czosnkiem. Gotowa pasta świetnie smakuje posypana parmezanem jako dodatek do ziemniaków lub jako smarowidło na kanapkę.