Pasta z zielonego groszku — pomysł na śniadanie!

Pasta z zielonego groszku — pomysł na śniadanie!

Pasta z zielonego groszku jest uważana za zdrową i pożywną potrawę. To właśnie dlatego cieszy się coraz większą popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Co więcej, groszek jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B, witamina C, żelazo, fosfor i potas.

Dzięki tym składnikom odżywczym pasta z zielonego groszku jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Można ją przygotować na wiele sposobów, na przykład z dodatkiem czosnku, pietruszki i masła.

Składniki

  • szklanka zielonego groszku z puszki
  • ząbek czosnku
  • łyżka miękkiego masła
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Groszek przelewamy na sitku zimną wodą i rozcieramy widelcem. Następnie, posiekaną pietruszkę łączymy z masłem, cytryną i resztą składników. Doprawiamy solą, pieprzem oraz drobno startym czosnkiem. Gotowa pasta świetnie smakuje posypana parmezanem jako dodatek do ziemniaków lub jako smarowidło na kanapkę.

Sprawdź inne przepisy na pyszne przekąski śniadaniowe!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *