Chleb orkiszowy — idealny dla całej rodziny

Chleb orkiszowy — idealny dla całej rodziny

Dziś zajmiemy się wypiekami z mąki orkiszowej. Mąka orkiszowa bywa nazywana „zdrową alternatywą dla mąki pszennej”. Białka z ziaren orkiszu są lepiej przyswajalne i łatwiejsze do strawienia przez organizm. Zapraszam Was do sprawdzenia przepisu na pyszny i zdrowy chleb orkiszowy!

Chleb orkiszowy — składniki

  • 800 g mąki orkiszowej
  • paczka suchych drożdży – 8 g
  • 600 ml cieplej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • garść słonecznika
  • garść pestek dyni

Sposób przygotowania

Wszystkie suche produkty wrzucamy do dużej miski i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy wodę, olej i wyrabiamy ok. 5 minut. Przekładamy wilgotnymi dłońmi do dwóch keksówek o wielkości 20 × 10 cm. Wierzch chleba smarujemy wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto pieczemy 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.

Sprawdź inne przepisy na zdrowe śniadania!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *