Chleb orkiszowy — idealny dla całej rodziny
Dziś zajmiemy się wypiekami z mąki orkiszowej. Mąka orkiszowa bywa nazywana „zdrową alternatywą dla mąki pszennej”. Białka z ziaren orkiszu są lepiej przyswajalne i łatwiejsze do strawienia przez organizm. Zapraszam Was do sprawdzenia przepisu na pyszny i zdrowy chleb orkiszowy!
Chleb orkiszowy — składniki
- 800 g mąki orkiszowej
- paczka suchych drożdży – 8 g
- 600 ml cieplej wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- garść słonecznika
- garść pestek dyni
Sposób przygotowania
Wszystkie suche produkty wrzucamy do dużej miski i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy wodę, olej i wyrabiamy ok. 5 minut. Przekładamy wilgotnymi dłońmi do dwóch keksówek o wielkości 20 × 10 cm. Wierzch chleba smarujemy wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto pieczemy 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.