Parówki warzywne – jak je przygotować w domu?

Parówki warzywne – jak je przygotować w domu?

Parówki warzywne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych parówek z mięsa. Zawierają mniej tłuszczu i są mniej kaloryczne. Mogą być świetnym sposobem na wprowadzenie warzyw w diecie najmłodszych!

Parówki warzywne — składniki

  • Szklanka warzyw startych lub pokrojonych w słupki (ja użyłam mrożonej mieszanki warzyw pokrojonych w słupki — marchew, pietruszka, seler)
  • niewielki kawałek czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka masła
  • jajko
  • pieprz
  • sól
  • domowa wegeta
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania

Warzywa przekładamy do rondelka z masłem i przyprawami. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywka będą już miękkie, a wodą całkowicie odparuje, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Rozkładamy folię spożywczą, łyżką wykładamy przygotowane ciasto i zwijamy w kształt parówki. Końce zawiązujemy jak cukierki. Gotujemy 20 minut na parze. Gotowe parówki wyciągamy z folii.

Sprawdź także inne pomysły na obiady dla dzieci!



4 komentarze “Parówki warzywne – jak je przygotować w domu?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *