Mini calzone — jak zrobić je w domu?
Mini calzone możemy podawać z dowolnymi sosami i wypełniać za każdym razem innym farszem. Taka przekąska na pewno przypadnie do gustu wszystkim, nie tylko dzieciom 🙂
Mini calzone — składniki
Ciasto
- 0,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 10 g drożdży
- szczypta cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Mini calzone – farsz
- mała cebula
- mała cukinia
- 5 niewielkich pieczarek
- 3 łyżki kukurydzy
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki startego żółtego sera
- oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy kilka minut. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Cukinię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w małą kostkę. Pieczarki możemy zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Smażymy tak długo, aż zmięknie cukinia. Następnie dodajemy koncentrat i wszystkie przyprawy. Na końcu dorzucamy kukurydzę i starty żółty ser. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka. Farsz nakładamy na środek i zlepiamy boki. Procedura ta sama co przy zwykłych pierogach 🙂 Gotowe calzone układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut.
Sprawdź także inne przepisy na pyszne obiady dla najmłodszych!