Zupa krem z papryki — prosty przepis!
Zupa krem z papryki to pyszne i pożywne danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu młodemu smakoszowi. Ten przepis możesz przygotować również u siebie w domu — zobacz, jakie to proste!
Zupa krem z papryki — składniki:
- 1 kg papryki
- 5 ząbków czosnku
- cebula
- 0,5 l gorącego bulionu
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
- jogurt naturalny
Sposób przygotowania
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie paprykę kroimy na 4 części, usuwamy gniazdo nasienne. Cebulę kroimy na pół, czosnek obieramy z łupiny. Wszystkie warzywa układamy później na blasze, polewamy oliwą i doprawiamy tymiankiem. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy warzywa do przestygnięcia. Paprykę obieramy ze skóry i wrzucamy do garnka razem z resztą warzyw i bulionem. Na koniec oprawiamy do smaku i blendujemy na krem. Można podać z jogurtem naturalnym i grzankami.
Sprawdź inne nasze przepisy na smaczne i zdrowe dania dla dzieci!
W jakiej temperaturze pieczemy warzywa?
W 180 stopniach, poprawione 🙂