Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora

Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, które niekoniecznie smakuje wszystkim dzieciom. Jednak nie warto z niego rezygnować ze względu na ilość witamin i działanie przeciwnowotworowe. Takie kotleciki podane z sosem koperkowym i dowolną kaszą spokojnie zastąpią mięsny posiłek. Do tego góra warzyw i mamy pyszny, zdrowy obiad 🙂

Składniki
1/2 kalafiora surowego
100 g kaszy jaglanej
2 jajka
pęczek koperku
1/2 szklanki bułki tartej lub bułki tartej bezglutenowej
cebula
3 niewielkie ząbki czosnku
100 g rozpuszczonego masła
sól, pieprz, curry

Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Kalafiora obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i doprawiamy do smaku. Formujemy niewielkie kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min na ostatnim poziomie piekarnika w 180 stopniach.



2 komentarze “Kotleciki z kalafiora”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *