Naleśniki z warzywami
Naleśniki z warzywami z pewnością posmakują całej rodzinie. Oczywiście do naleśników możemy dodać także podsmażonego kurczaka dla mięsożerców.
Składniki:
Ciasto:
dwie szklanki mleka
szklanka wody
szklanka mąki pszennej
jajko
szczypta soli
kurkuma
olej
Farsz:
cebula
pomidor
dwie łyżki kukurydzy
marchew
cukinia
starty ser żółty
sól
pieprz
olej
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Przepis na naleśniki
*Do miski wlewamy wszystkie składniki oprócz mąki i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy powoli mąkę
*Sekretem cienkich naleśników jest rzadkie ciasto, dlatego musimy wyczuć konsystencję. Moje ciasto jest troszkę gęstsze od mleka. Do wytrawnych naleśników dodaje kurkume, żeby miały ładny żółty kolor.
Przepis na farsz
*Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju
*Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę razem z cukinią.
*Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach
*Dodajemy kukurydzę i razem z przyprawami gotujemy wszystko w garnku 20 min
* Ugotowany farsz przekładamy na sito na parę minut
Naleśniki z warzywami smarujemy farszem, posypujemy serem i zawijamy tak jak lubimy. Dorosłym i starszym dzieciom polecam polać sosem czosnkowym. Podawać na ciepło.