Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami z pewnością posmakują całej rodzinie. Oczywiście do naleśników możemy dodać także podsmażonego kurczaka dla mięsożerców.

Składniki:

Ciasto:

dwie szklanki mleka
szklanka wody
szklanka mąki pszennej
jajko
szczypta soli
kurkuma
olej

Farsz:

cebula
pomidor
dwie łyżki kukurydzy
marchew
cukinia

starty ser żółty
sól
pieprz
olej
zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Przepis na naleśniki

*Do miski wlewamy wszystkie składniki oprócz mąki i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy powoli mąkę
*Sekretem cienkich naleśników jest rzadkie ciasto, dlatego musimy wyczuć konsystencję. Moje ciasto jest troszkę gęstsze od mleka. Do wytrawnych naleśników dodaje kurkume, żeby miały ładny żółty kolor.

Przepis na farsz

*Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju
*Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę razem z cukinią.
*Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach
*Dodajemy kukurydzę i razem z przyprawami gotujemy wszystko w garnku 20 min
* Ugotowany farsz przekładamy na sito na parę minut

Naleśniki z warzywami smarujemy farszem, posypujemy serem i zawijamy tak jak lubimy. Dorosłym i starszym dzieciom polecam polać sosem czosnkowym. Podawać na ciepło.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *