Rogaliki
11.11. – najsłodsze święto w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski. Rogaliki są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Św. Marcina i to właśnie one (poza Świętem Niepodległości) kojarzą się z tym dniem.
Jestem ciekawa, ilu z Was świętuje podwójnie 11.11.? Poznań i okolice ? Do dzieła!
Przepis na 24 rogaliki
- 600 g mąki
- 50 g drożdży
- 250 ml śmietany 18%
- kostka masła
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 żółtka (białka zostawiamy do przesmarowania rogalików)
- powidła
Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, cukier, żółtka, pokrojone masło i drożdże ze śmietaną. Całość ugniatamy na gładką masę.
Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i kroimy na 8 kawałków (jak pizze). Na dolną krawędź nakładamy ulubione nadzienie i zwijamy.
Smarujemy rogaliki białkiem z jajek.
Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach aż się zarumienią.
Upieczone oprószamy cukrem pudrem
Smacznego!
Spróbuj innych naszych przepisów na słodkości:
Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasto z jabłkami i orzechami
Kolorowa pianka