Zupa Cebulowa — najlepsze przepisy dla dzieci
Na jesienną słotę, zimny wiatr, deszcz i śnieg pyszna rozgrzewająca zupa cebulowa. I, pomimo że wciąż doprowadza mnie do łez, to jest tego warta. Zupa nie tylko Was rozgrzeje, ale także wzmocni odporność. Do dzieła!
Zupa cebulowa – potrzebne składniki
- 6 cebul
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- zioła prowansalskie
- 2 litry domowego bulionu
- sól, pieprz
- oliwa, masło do smażenia
- grzanki
- żółty ser
Sposób przygotowania
Cebulę kroje w pióra i podsmażam w garnku do zeszklenia, dodaje wyciśnięty czosnek, zioła i przyprawy. Duszę wszystko pod przykryciem co jakiś czas mieszając i uważając, aby cebula się nie przypaliła. Ewentualnie może się lekko zarumienić. Zalewam całość bulionem i gotuję około 20-30 minut. Całość miksuję na krem. Podaje z grzankami własnej roboty i posypuję żółtym serem.
Zupka najsmaczniejsza jest następnego dnia.
Smacznego!