Mleczna kanapka
Przepisów na to ciasto jest mnóstwo. Niestety większość z nich ma zbyt dużo białego cukru i niepotrzebnego tłuszczu. Postanowiłam je trochę odchudzić i wyszło całkiem nieźle 😉
Mleczna kanapka
Składniki
5 jajek
100 g mąki
3 łyżki kakao
0,5 szklanki ksylitolu
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju
sok z cytryny
Szklanka kaszy jaglanej
Dwie szklanki mleka krowiego
Laska wanilii
Dwie łyżki ksylitolu
Sposób przygotowania
Biszkopt
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę 25×30 wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy ksylitol łyżka po łyżce. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka, olej i mleko. Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 30 minut.
Krem
Kasze jaglaną przekładamy na sitko i przepłukujemy kilka razy wodą. Następnie przesypujemy do rondelka i dolewamy mleko. Laske wanilii kroimy na pół i nożem wyskrobujemy ziarenka. Wszystko łącznie z laską wrzucamy do mleka. Gotujemy ok 20 min. Uważamy, żeby kaszy nie przypalić. Kiedy kasza jest już gotowa odstawiamy ją do całkowitego przestudzenia. Następnie dodajemy ksylitol i blendujeny na gładką masę.
Biszkopt przecinamy w pół, nasączamy każdą połówkę sokiem z cytryny i przekładamy kremem. Możemy przygotować polewe czekoladową na bazie gorzkiej czekolady. Gotowe!
Krem możemy zrobić także w innym smaku np kokosowym, wtedy mleko krowie zastępujemy mlekiem kokosowym i zamiast wanilii dodajemy 3 łyżki wiórek kokosowych.