Ciasteczka z masłem orzechowym
Masło orzechowe najczęściej produkowane jest z orzechów ziemnych. Orzechy ziemne mają dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają cholesterol. Są też bogate w błonnik, Wit E oraz białko roślinne. Stanowią więc świetną alternatywę dla dzieci, które nie przepadają za mięsem. Kanapka z masłem orzechowym jest jednak bardziej zachęcająca. U nas jednak rządzą ciasteczka 🙂
Ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki
3 łyżki ksylitolu lub miodu
3 łyżki miękkiego masła
3 łyżki masła orzechowego dobrej jakości
0,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
kawałki orzechów lub wiórki kokosowe opcjonalnie
Sposób przygotowania
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Przygotowujemy miskę, wsypujemy ksylitol i rozcieramy razem z masłem. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Ciasto musi być trochę klejące. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i rozgniatamy widelcem. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10 minut. Po tym czasie ciasteczka mogą być jeszcze miękkie, ale gdy ostygną będą chrupiące 🙂