Kisiel owocowy – idealny jesienny deser

Kisiel owocowy – idealny jesienny deser

Kisiel owocowy możemy przygotować z dowolnych owoców świeżych lub mrożonych.

Kisiel owocowy — składniki

  • 3 jabłka
  • szklanka wody
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

Na początku jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie przekładamy do rondelka, dolewamy wodę, przyprawiamy cynamonem i zagotowujemy. Później gotujemy przez około 3 minuty, następnie do szklanki wlewamy ok. 50 ml wody i dosypujemy skrobie. Dokładnie mieszamy i przelewamy do wrzących jabłek. Na koniec gotujemy kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Kisiel jest lekko kwaskowaty, można go dosłodzić.

Owoce możemy zastąpić domowym sokiem:

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki domowego soku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sprawdź także inne przepisy na smaczne i zdrowe desery dla dzieci!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *