Kisiel owocowy – idealny jesienny deser
Kisiel owocowy możemy przygotować z dowolnych owoców świeżych lub mrożonych.
Kisiel owocowy — składniki
- 3 jabłka
- szklanka wody
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
Na początku jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie przekładamy do rondelka, dolewamy wodę, przyprawiamy cynamonem i zagotowujemy. Później gotujemy przez około 3 minuty, następnie do szklanki wlewamy ok. 50 ml wody i dosypujemy skrobie. Dokładnie mieszamy i przelewamy do wrzących jabłek. Na koniec gotujemy kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Kisiel jest lekko kwaskowaty, można go dosłodzić.
Owoce możemy zastąpić domowym sokiem:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki domowego soku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Sprawdź także inne przepisy na smaczne i zdrowe desery dla dzieci!