Batoniki musli
Batoniki musli to jedna z najlepszych przekąsek jakie możemy zafundować naszym dzieciom, zwłaszcza kiedy jesteśmy w podróży lub na spacerze.Te ze sklepu mają dużo cukru, aromatów, soli itd. Batoniki domowe są niedrogie w przygotowaniu i mogą być świetnym źródłem witamin, minerałów i błonnika.
Składniki
szklanka płatków owsianych błyskawicznych
szklanka kaszy jaglanej ekspandowanej lub innego ziarna ekspandowanego
łyżka amarantusa ekspandowanego
2 białka z jajek
3 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
2 małe truskawki
Sposób przygotowania
Do przygotowania batoników potrzebna nam jest foremka o wielkości ok 20 cm. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Płatki i amarantus wsypujemy do miski. Dodajemy jedno białko, masło i dosładzamy dwiema łyżkami miodu. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej powstałą masę. Pieczemy 15 minut. Następnie przygotowujemy drugą warstwę; Kaszę jaglaną łączymy z pozostałym białkiem i łyżką miodu. Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Po 15 minutach wystawiamy foremkę i wykładamy na ciasto drugą warstwę. Pieczemy jeszcze 10 minut. Ciasto kroimy w kształt batoników dopiero jak całkowicie przestygnie.
Czy białko ma być ubite?
Nie musi być, ale może 🙂