Krupnik z kaszą jaglaną
Dzięki właściwościom kaszy jaglanej taki krupnik dobrze rozgrzewa i odkwasza organizm. Po zblendowaniu zupka nadaję się także dla niemowląt.
Składniki:
30 g piersi z indyka lub kurczaka
3 ziemniaki
2 marchewki
Pietruszka
Seler
Natka pietruszki
Koperek
Kasza jaglana
Domowa Wegeta
Sposób przygotowania
W niewielkim garnku zagotowujemy wodę z indykiem. Po chwili wodę wylewamy i napełniamy garnek jeszcze raz. Robię tak z każdym mięsem przed gotowaniem zupy w celu usunięcia tej chemii, antybiotyków itd. Kiedy woda z mięsem zagotuje się drugi raz dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę,starte marchewki, seler i pietruszkę. Jak już wszystko jest miękkie dodajemy kasze jaglaną(wcześniej przelaną sitku kilka razy ciepłą wodą),przyprawy i masło . Po 15 minutach wyjmujemy indyka i kroimy go na bardzo małe cząstki i z powrotem wrzucamy do zupy. Gotowe!