Zupa Cebulowa

Zupa Cebulowa

Na jesienna słote, zimny wiatr, deszcz i śnieg pyszna rozgrzewająca zupka. I pomimo, że wciąż doprowadza mnie do łez to jest tego warta. Zupka nie tylko Was rozgrzeje ale też wzmocni odporność. To do dzieła.

6 cebul
3 ząbki czosnku
tymianek
zioła prowansalskie
2 litry domowego bulionu
sól, pieprz
oliwa, masło do smażenia
grzanki
żółty ser

Cebulę kroje w pióra i podsmażam w garnku do zeszklenia, dodaje wycisnięty czosnek, zioła i przyprawy. Duszę wszystko pod przykryciem co jakiś czas mieszając, uważając aby cebula się nie przypaliła. Ewentualnie może się lekko zarumienić. Zalewam całość bulionem i gotuję około 20-30 minut. Całość miksuję na krem. Podaje z grzankami własnej roboty i posypuję żółtym serem.
Zupka najsmaczniejsza jest następnego dnia.

Smacznego ?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *