Najlepszy farsz na pierogi/krokiety bez grzybów leśnych

Najlepszy farsz na pierogi/krokiety bez grzybów leśnych

Uwielbiamy pierogi z każdym farszem. Jednak ten z kapustą i grzybami kojarzy się wyjątkowo i pomimo tego, że jest przeznaczony na święta gości u nas przynajmniej dwa razy w miesiącu 😀 Oczywiście odkąd jest z nami Szymon odpuszczamy grzyby na kilka kolejnych lat i zamieniamy na pieczarki. Przypominam, że spożycie grzybów przez małe dzieci może wywołać silne zatrucia, niestrawność i bezsenność. Dlatego lepiej nie ryzykować. Wiek, w którym dziecko może zacząć jeść grzyby, określamy na 7-10 lat, kiedy układ trawienny jest już w pełni rozwinięty. Pieczarki możemy podawać dziecku już po 12 miesiącu.

Składniki
500 g kapusty kiszonej – dobrej jakości
500 g pieczarek
marchewka
2 cebule
3 łyżki masła
sól
pieprz

Sposób przygotowania
Kapustę kiszoną przelewamy wodą kilka razy. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy 30 minut. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy do miękkości obrane, pokrojone w kostkę pieczarki i marchewkę. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Wszystkie składniki przekładamy na patelnie, dodajemy masło, przyprawy i podsmażamy ok 5 minut. Farsz możemy przepuścić przez maszynkę, drobno posiekać lub przełożyć do malaksera i chwilę zmiksować. Wszystko zależy od preferencji smakowych 🙂 Farsz może puścić wodę, dlatego po zmiksowaniu przekładamy na gęste sitko. Kapustę, pieczarki i marchew możemy ugotować w specjalnym garnku z nadstawką do gotowania na parze. Wtedy kapustę zalewamy wodą i nakładamy sitko na którym umieszczamy marchew oraz pieczarki.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *